instagram

Het nieuwe lesgeven – top 3 irritaties

Het nieuwe lesgeven is ook voor ons een feit. E. zit nu in groep 3 en dat is gewoon keihard werken. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, maar toch is het voor iedereen anders.

Digitaal lesgeven

Laten we voor op stellen dat we enorm dankbaar mogen zijn voor deze mogelijkheid. Niemand heeft om deze situatie gevraagd en de kinderen al helemaal niet natuurlijk. E. krijgt 2 keer per dag digitaal les van zijn juf met al zijn 24 andere klasgenootjes. Op deze manier lijden zij hier zo min mogelijk onder. Althans, dat is de intentie. Niet ieder kind is hier voor weggelegd, maar het is even niet anders.

Werkende ouders

Voor (alleenstaande) werkende ouders is het een nog grotere uitdaging om je kindje digitaal les te laten volgen. Je moet je hoofd bij je werk houden en tegelijkertijd er voor zorgen dat je kind op tijd voor de laptop zit en daarnaast ook nog de les goed volgt. Beschikbaar zijn voor eventuele vragen en in mijn geval (en in vele andere gevallen gok ik zo) broers/zusjes uit de buurt houden zodat ze de les goed kunnen volgen. Het is niet makkelijk, dat heb ik tijdens de eerste lockdown ook al gemerkt. Maar eerlijk? Deze is erger. Tijdens de eerste lockdown had hij namelijk geen vaste tijden dat hij digitaal de les moest volgen..

E. volgt les, J. wil aandacht terwijl ik zelf ook nog moet werken..

Top 3 irritaties online les

Positiviteit is alles I know, maar mag ik mij heel even laten gaan? We hebben nu al een aantal digitaal lesvolg dagen achter de rug en de volgende punten maken deze situatie een stuk lastiger :

3. Er is altijd iets
Het kan nooit in een keer goed gaan. Er als altijd wel iemand die opstart problemen heeft of iemand die niet de juiste boekjes voor zich heeft. De een moet naar de wc en de ander die heeft niet opgelet waardoor het nog een keer moet worden herhaald. Geloof mij, deze juf (en ik geloof ook andere juffen) praat veel. Heel veel. Ik snap dat het lastig is om een grote groep kleintjes tegelijkertijd digitaal les te geven, maar het vraagt ook echt heel veel energie en geduld van de kindjes die het wel goed geregeld hebben.

2. Microfoon aan
Het is erg vervelend dat de juf om de 3 minuten iedereen moet dempen. Het maakt niet uit hoe vaak ze het zegt, er is altijd wel iemand die zichzelf van dempen heeft gehaald waardoor de uitleg wordt verstoord. Ik snap dat niet ieder kindje met een ouder ernaast de online lessen volgt en dat de kindjes enthousiast kunnen zijn omdat ze op een andere manier les krijgen en het gewoon leuk vinden om hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien maar come on..

1.E. wordt vergeten..
Het ergste vind ik toch echt dat E. zo goed zijn best doet met de les en de juf het niet ziet omdat er steeds dezelfde kinderen in haar begin scherm te zien zijn. Hoe ik dit weet? Zij heeft haar scherm gedeeld als zij uitleg geeft om zo de powerpoint aan de kindjes te laten zien. Als ze weer in het scherm van teams zit dan zie je precies wie zij in beeld ziet en wie niet. E. doet bij iedere vraag fanatiek zijn wisbordje omhoog houden met het antwoord en hij hoort zijn naam gewoon niet voorbij komen. Hij werd daar vandaag zelfs verdrietig om en dat begrijp ik heel goed. Hij wordt gewoon niet gezien.

Ik vind school zo niet leuk mama

Het nieuwe lesgeven? Nog even volhouden

Ik moet mijzelf heel erg inhouden om de bovengenoemde irritaties niet te uiten. Ik wil deze irritaties niet op E. overdragen. Hij is wat dit betreft al net als ik en dat moet ik natuurlijk niet gaan versterken. Vandaag was hij het zelfs zo zat dat hij midden in de afsluiting van de juf zo de vergadering verliet. Ik keek hem aan en vroeg wat er aan de hand was. ” Ik vind school zo niet leuk mama” Hij vindt deze manier van lesgeven maar niets.. Het is dus aan mij om hem de positieve kant ervan in te laten zien. Ik heb ook een heel ander kind gekregen. Hij zit ongelooflijk dwars en voelt zich niet door mij begrepen. Ik voel mij schuldig. Schuldig omdat ik hem niet de aandacht kan geven die hij verwacht en die hij verdiend. Nog eventjes en dan is het hopelijk voorbij. We got this!

Hoe ervaar jij het als (werkende) ouder met een kind dat digitaal onderwijs volgt? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Volg:
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 8 april 2021 / 10:41 am

    Zo herkenbaar. Mijn kind werd ook steeds vergeten en kreeg nooit de beurt. Alleen dezelfde kinderen, al heeft haar juf wel alle kids in beeld..

    Mijn dochter heeft toen gewoon gezegd tegen de juf dat ze er niks aan vind op deze manier en dat als ze de beurt nooit krijgt ze niet meer komt. (Ze is 4 …)