instagram

142   5075
20   1024
210   4193
43   2880
215   6211

Ik leef al 24 jaar met een lipoom in mijn hals

Vele mensen hebben een lipoom oftewel een vetbult. Het kan overal ontstaan en ook bij iedereen. Ik deel mijn lipoom verhaal met jullie in dit blog.

24 jaar geleden

24 jaar geleden, precies op mijn 2e verjaardag, ontdekte mijn moeder dat ik een balletje had in mijn hals. Je weet wel, op het plekje net boven jouw borstbeen tussen je sleutelbeen in waar jij (hoogstwaarschijnlijk) niets hebt zitten. Ze ging met mij naar de huisarts en we moesten even langs het ziekenhuis voor een echo. Als 2 jarig meisje zat ik niet goed stil dus konden ze het ook niet goed zien. Wat wel duidelijk was, was dat het geen kwaad kon aangezien het geen pijn deed. Opereren was nogal risicovol, gezien de plek. Moeders heeft het er bij gelaten, want tja het zat niet in de weg en ik had er ook geen last van.

Juni 2019

Juni 2019 maakte ik een afspraak bij de huisarts, omdat ik eigenlijk wel wilde weten wat mijn bal nou precies was. Wat is dat ding toch dat soms groter wordt en dan weer wat kleiner? Ik had er nog steeds geen last van, maar ik merkte dat ik het gewoon graag wilde weten. De huisarts keek ernaar, voelde er wat aan en zei: Vetbult. Daar moest ik het mee doen. Het kon toch geen kwaad gezien hoe lang ik hem al had. Omdat ik er geen last van had, heb ik maar genoegen genomen met het antwoord.

September 2020

Ik merkte dat ik steeds vaker aan mensen moest ‘uitleggen’ wat ik daar had zitten. Natuurlijk kwam het ook omdat steeds meer mensen mij zien, maar het viel mij en mijn familie/vrienden ook op dat het nu wel echt aan het groeien was. “Ik moet terug!” dacht ik. Er moest gewoon echt onderzoek worden gedaan naar wat ‘mijn bal’ nou eigenlijk is. Zo gezegd, zo gedaan. Ik maakte weer een afspraak bij de huisarts en ik gaf ook aan dat ik geen genoegen meer zou nemen met een antwoord zonder dat er echt uitvoerig naar zou worden gekeken. Gelukkig werd ik begrepen en zo werd ik weer doorverwezen naar de afdeling radiologie in het ziekenhuis om een echo in te plannen.

De echo

Man, wat was ik zenuwachtig zeg toen ik daar zat. Ik was zo bang voor wat ik te horen zou krijgen. “Straks is het iets kwaadaardigs en heb ik nog maar een aantal maanden te leven!” ging er door mij heen. De zenuwen namen alleen maar toe toen er een andere arts bij werd gehaald om even te kijken. Men zegt dat dit is om het zeker te weten, maar voor mij kwam het over als: ‘Ik heb echt geen idee wat dit kan zijn..’ De andere arts kwam er bij en ging wat ruwer te werk en zei: “Nou, ik moet hiervoor even in mijn boeken duiken.” Wat hij mij wel kon vertellen was dat het niet kwaadaardig was en dat kon hij zien aan het weefsel.. Volgens hem leek het op een vetbult, maar gezien de plek begon hier heel erg over te twijfelen.. “Ik ga het uitzoeken en geef het door aan de huisarts.”

De uitslag

De huisarts belde met de uitslag. Eigenlijk was het precies hetzelfde wat de arts zei die de echo maakte. Het was niet duidelijk wat het was, maar het was in ieder geval niet kwaadaardig. Ze wilde graag dat ik eerst bloed zou laten prikken om te kijken of het misschien met mijn schildklier te maken heeft en daarna wilde ze graag dat ik langs een KNO arts zou gaan zodat hij/zij er even naar kon kijken.

De uitslag was goed! Mijn schildklier is gelukkig in orde. Nu lag het allemaal in handen van de KNO arts..

Straks is het iets kwaadaardigs en heb ik nog maar een aantal maanden te leven!

Een lipoom

Het bleek alsnog een lipoom te zijn. Iets wat vele mensen zeiden, maar wat ik gewoon van een arts wilde horen. Een lipoom schijnt vaak voor te komen bij Dr. Pimpel Popper. Ik kijk nauwelijks tot geen tv dus ik had totaal geen idee. Maar goed, wat de KNO arts precies zei was nogal tegenstrijdig.

Als het aan hem lag, dan zou hij het gewoon laten zitten. Het deed geen pijn en om cosmetische reden zou hij het ook niet laten verwijderen. Ik zal er namelijk een flink litteken voor in de plaats krijgen wat ook nog eens een verdikt litteken zou kunnen worden gezien ik een donkere huid heb en mensen met een donkere huid daar wat meer aanleg voor hebben.

Maar toen zei hij het volgende: ” Houdt er wel rekening mee dat als het groter wordt en het tegen je strottenhoofd gaat drukken dat je dan moeite krijgt met slikken. Dan moet het wel worden verwijderd. Hoe groter het is, hoe lastiger het wordt om het te verwijderen en hoe groter de litteken zal zijn.”

Lipoom verwijderen of niet?

Meneer de KNO arts, wat zegt u nou eigenlijk precies? Laten zitten of uit voorzorg dan toch verwijderen aangezien het groeit? Het had op 2 jarige leeftijd een afmeting van ongeveer 4 mm en nu is het denk ik even groot als een ei. Het groeit niet hard en ik heb er nu nog geen last van, maar ik weet niet hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Ik zit nu dus met de vraag of ik het uit voorzorg nu al zal verwijderen of dat ik het toch nog even aankijk. Als ik heel eerlijk ben wil ik hem eigenlijk helemaal niet weg. Het is een deel van mij en buiten dat om kijk ik nu ook al enorm op tegen de operatie. Ik zit ook niet bepaald op een litteken te wachten.. Mja, zit ik te wachten op het moment dat ik niet meer kan slikken? Nee..

Spijt?

Ik begin nu bijna spijt te krijgen dat ik er echt onderzoek naar heb laten doen. Maar nee, ik mag niet zo denken. Stel het was wel iets kwaadaardigs wat dan? Dan zou ik er maar mee rond hebben gelopen. Ik ben enorm dankbaar dat dat het in ieder geval niet is. Nu weet ik wat mij te wachten staat en weet ik dat ik een keuze zal moeten maken. Ik heb dus niet echt spijt, maar moet het wel allemaal even laten bezinken.

Volg:
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Iris
  11 april 2021 / 5:22 pm

  Hoi,
  Ik had je een berichtje op Instagram gestuurd. Ik heb heel lang met de zelfde Bal rondgelopen , tot hij ging groeien, het bleek het makkelijke woord er voor een kieuwboog ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜†Geopereerd en het litteken is amper te zien… Ik wens je al het goeds toe. Liefs Iris

 2. 7 april 2021 / 10:22 am

  Lieve Nova,(gecondoleerd met het verlies van je opa) als ik jou was zou ik hem laten zitten. Als je er last van gaat krijgen kan je hem alsnog weg laten halen . Zo zou ik er in staan. .Maar jij denkt er misschien anders over? Sterkte met je beslissing. Groetjes aan je lieve kinderen. Kus, Petra ๐Ÿ˜˜

 3. Theo Doppenberg
  30 maart 2021 / 6:59 pm

  Ik weet precies waar je over praat want ik heb al 55 jaar last van zulke bulten!
  Meestal op mijn rug ,maar ik had er ook 1 op mijn achterhoofd die steeds groter werd…dus die moest echt weg gehaald worden voordat het nog erger word.
  En mijn mening is…laten weghalen als je er nog geen last van hebt,want als je er wel last van krijgt ,dan is het een veel groter probleem om het weg ze laten halen en ook riskanter!dus waarom zou je dan wachten? Omdat het bij je hoort? Dat vind ik geen goede reden,want het hoort niet bij je lichaam! Dat is het punt..
  Ik had er ook meerdere opijn rug en 1 was erg groot..
  Dus de dokter zei toen ook; had er eerder mee gekomen!
  En dat kan ik echt beamen met vooral die plek op mijn achterhoofd..dat was een drama om die weg te halen omdat ik veel te lang had gewacht!
  Dus dan is de keuze toch niet zo moeilijk lijkt me
  ( ook al vind jezelf dat het bij je lichaam hoort,wat dus niet zo is)
  Dus sterkte met je keuze..maar ik zou het wel weten na 55 jaar ervaring met zulke bulten
  Groeten van theo

 4. Javaynie
  30 maart 2021 / 8:21 am

  Hey , je bent een hele sterke vrouw en een goede moeder en je bal het is niet lelijk of erg. U bent al mooi genoeg en met die bal erbij nog knapper ๐Ÿ’–๐Ÿ’•

  Heel veel liefs van Javaynie xx

 5. 4 maart 2021 / 9:39 am

  Nee daar heb je juist goed aangedaan zeker met zoiets, om het te laten controleren. Want het maakt niet uit hoeveel artsen je (opeens) heb in de familie ( ik ken dat๐Ÿ˜Š) Niks is beter dan de 100% zekerheid dus spijt moet je niet hebben Now you know! Als je er nu geen last van heb dan gewoon laten zitten als er niet in je gesneden hoeft te worden dan zekerrrr(nog) niet doen
  Fijne dag
  Mauwe