instagram

Mogen jouw kinderen je tutoyeren?

Ik weet niet eens meer hoe ik hierop ben gekomen om over te schrijven, maar dacht laat ik het eens aan mijn lezers vragen hoe zij graag aangesproken willen worden door hun kinderen. Mogen jouw kinderen je tutoyeren of niet? In deze blogpost geef ik uiteraard ook antwoord op deze vraag. Benieuwd?

Persoonlijke keuze

Tutoyeren

Hoe jij graag wil worden aangesproken door jouw kind(eren) is en blijft een persoonlijke keuze. Je kiest er als ouder ook voor wat jij je kind leert over het aanspreken van ouderen/vreemden. Er is geen echte regel (wel een ongeschreven regel). De een wil graag dat de kinderen u tegen iedereen zegt in welke situatie dan ook en de ander vindt het bijvoorbeeld geen probleem als de kinderen de ouders tutoyeren, maar wel u gebruikt tegen vreemde en/of oudere mensen. En natuurlijk zijn er ook ouders die zich hier helemaal niet druk om maken wat hun kinderen tegen wie dan ook zeggen. Jij kan namelijk ook heel netjes zijn. Hangt gewoonweg van de context af. In dit artikel wordt dat goed uitgelegd.

Mijn keuze

Ik vind het niet nodig dat mijn kind ‘u’ tegen mij zegt. Ik voel mij dan meteen heel oud! Ben 24 jaar en niet 42.. Respect naar mij toe kunnen mijn kinderen op een andere manier laten zien. Respecteren van mij als moeder zit voor mij niet in het gebruiken van het woordje ‘u’. Ondanks dat, leer ik mijn kinderen wel om tegen ouderen en onbekende (natuurlijk geen kinderen) ‘u’ te zeggen. Dit vanwege de ongeschreven regel. Ik ben het overigens wel met deze ongeschreven regel eens hoor. Ik vind het gewoon veel netter als een jonger persoon een ouder persoon aanspreekt met ‘u’.

Verbeteren

Ondanks dat het mijn keuze is om mijn kinderen mij te laten tutoyeren, zijn er toch mensen die het nodig vinden om mijn zoon E. te corrigeren als hij je of jij tegen mij zegt. Ik vraag mij dan echt af van WAAROM? Mijn kind zegt tegen mij je of jij en een buitenstaander voelt zich geroepen om hem hem tegen mij ‘u’ te laten zeggen. Best bijzonder toch?

Als jij als oudere persoon door mijn kind wordt getutoyeerd en jij dat niet prettig vindt, dan vind ik het niet erg als jij hem corrigeert (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk). Buiten het feit om dat hij het tegen jouw heeft en jij bepaalt hoe jij wordt aangesproken, is dit ook mijn regel. Oudere mensen spreek je aan met ‘u’. Er is niets mis mee om zijn geheugen even wat op te frissen.

Tutoyeren

Wat wil jij?

Dus om even terug te komen op de titel van deze blogpost: Mogen jouw kinderen jou tutoyeren? Let me know!

Liefs,

Nova

 

Volg:
0
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Reactie

  1. 30 juli 2018 / 9:32 am

    Mijn dochter Emelie mag gewoon jij zeggen.. ik leer haar idd net als jij dat ouderen mensen aangesproken worden met u..
    Ik vind het eerlijk gezegd een beetje ouderwets 😉