instagram

141   4943
20   1015
210   4192
43   2878
215   6211

Ombre muur verven in 5 stappen!

De mensen die mij (actief) volgen op Instagram en/of Facebook hebben de ombre muur die ik heb geschilderd in mijn meisje haar slaapkamer gezien. Ik kreeg vele vragen over hoe ik dat nou had gedaan. In deze blogpost leg ik dat in 5 stappen uit!

Ombre muur?

Met een ombre muur laat je kleuren in elkaar overlopen. Ik heb er voor gekozen om met 1 kleurtint te werken, maar je kan er ook voor kiezen om verschillende kleuren in elkaar over te laten lopen.

Voorbeeld 1 kleurtint:

Voorbeeld verschillende kleuren:

Ombre muur twee kleuren

Er zijn uiteraard verschillende manieren om zo’n muur te creĆ«ren, maar mocht je niet weten waar je moet beginnen dan is dit waarschijnlijk een goede basis! Heel veel succes.

Stap 1: Benodigdheden

Het begint allemaal bij het kiezen van de kleur! Welke kleur(en) zou jij graag willen? Ik ben gegaan voor roze. Met een ombre muur is het niet zo in your face, maar wel girly en dat is precies wat ik wilde bereiken. Ik heb de tweede kleur van onder gekozen als basiskleur. Deze kleur heb ik laten mengen bij Hornbach, maar je kunt natuurlijk iedere verf naar keuze gebruiken.

Verf Hornbach

Als je de kleur(en) hebt gekozen dan heb je vervolgens het volgende nodig om te kunnen starten:

Benodigheden ombre muur

 • Witte verf
 • 5 verfbakken (Ja je ziet er op de foto 4, maar had er achteraf gezien beter 5 kunnen hebben!)
 • 4 verfrollen
 • Grote spons
 • Maatbeker
 • Mengstokjes
 • 2 blokkwasten
 • Potlood
 • Plastic zeil
 • Emmer met water

Stap 2: Verdeel de muur in vlakken

Muur verdelen in vlakken

Ik bedacht dat ik 4 verschillende kleuren roze wilde en de laatste kleur zo licht dat het over zou lopen in wit.
Als eerste heb ik ongeveer 30/35 cm vanaf de plint een horizontale lijn getrokken. Daarboven ongeveer weer een lijn met ongeveer 15/20 cm er tussen.Dit heb ik dus herhaalt tot dat ik 4 grote vlakken had en 3 kleine. (Boven de laatste grote vlak is het wit gebleven, dus niet nodig geweest om een lijn te trekken). Allemaal uit de losse pols, omdat het later toch allemaal in elkaar over gaat lopen!

Stap 3: Kleuren mengen

Zoals ik al aangaf heb heb ik bedacht dat ik 4 verschillende kleuren roze op de muur wilde. Ik heb niet 4 verschillende kleuren roze gekocht, maar met wit kun je het gemakkelijk zelf mengen en dat heb ik dus ook gedaan! (Dit is tevens een budget tip!)

Ik heb het zo verdeeld:
1e verfbak: 100% de kleur die ik heb gekocht
2e verfbak: 75% kleur + 25% wit
3e verfbak: 50% kleur + 50% wit
4e verfbak: 25% kleur + 75% wit
5e verfbak: Klein beetje wit (is alleen voor het laten overlopen van de meest lichte gemengde kleur in wit)

Hoeveel ml je gebruikt is natuurlijk afhankelijk van de afmeting van je muur. Dit is trouwens wel echt gokken, maar als het mij is gelukt dan lukt het jou ook!

Stap 4: Verven grote vlakken

Je begint met het verven van de grote vlakken. Ik werkte van beneden naar boven, van donker naar licht. Uiteindelijk ziet het er dan zo uit. Je ziet hier goed dat ik echt alleen de grote vlakken eerst heb geverfd en de kleine vlakken van 15/20 cm heb open gelaten. Dit omdat je de kleine vlakken straks gaat gebruiken om de kleuren in elkaar over te laten lopen.

Stap 5: Kleine vlakken verven

Dit is het meest bewerkelijke en lastigste stuk! Je werkt van boven naar beneden, omdat je ook met water aan de slag gaat en niet wil knoeien in je net geverfde werk. Dit risico loop je namelijk wel als je deze stap van beneden naar boven gaat doen.

Ik hoop dat jullie dit stuk gaan begrijpen!!

Stap 5.1: Gebruik blokkwasten

Nu komen de twee blokkwasten van pas. Je pakt een blokkwast doet eentje in de meest lichte gemengde kleur en de ander in wit. De meest lichte gemengde kleur doe je net iets boven het vlak waar je bent gestopt en wit doe je weer daar boven er echt tegen aan zoals hieronder te zien is. Maar let op!! Niet meteen het gehele vlak! Doe een klein gedeelte, want je gaat het nu in elkaar over laten lopen en dat werkt het beste als de verf nog nat is.

Ombre muur stap 5

(Ik heb helaas alleen een foto van het laatste stuk dat ik in elkaar over liet lopen, omdat ik zo geconcentreerd bezig was en vergat om een tussentijdse foto te maken. Excuses! Maar je ziet hier wel goed hoe je met de blokkwast het kleine vlak verft. Je deelt het kleine vlak als het ware in twee delen.

Stap 5.2: Gebruik sponsen: Het in elkaar laten overlopen van de kleuren

Hoe laat je het in elkaar overlopen? Dit doe je door de spons iets nat te maken en te bewerken op het stuk waar de twee kleuren die bij elkaar komen! Hoe je dit precies wil doen is aan jou. Wil je rondjes? Dan doe je rondjes. Vind je vegen mooier? Dan zorg je ervoor dat de kleuren met de natte spons in elkaar worden ‘geveegd’. Het is jouw feestje! Ik heb zelf ook moeten zoeken naar wat ik mooi vond. Ik heb zelf steeds de spons gedept om het maar even zo te zeggen.

Stap 5.3: Herhalen

Stap 5.1 en 5.2 herhaal je bij ieder klein vlak. Heb je een heel klein vlak gehad? Dan ga je verder naar de eerst volgende! Je kunt de blokkwasten gewoon in de andere verfbakken gebruiken, want het loopt toch allemaal in elkaar over! Nogmaals, werk in gedeeltes.

De ombre muur is nu klaar!

Ombre muur

Op deze foto is de gehele muur geverfd en nog nat, maar wel af! Ik schrok echt heel erg en was eerlijk gezegd wat teleurgesteld. Is dit wel wat ik wilde? Is het wel gelukt? Waarom is het zo donker? Ik was natuurlijk erg ongeduldig en moest het gewoon even laten drogen.

Want het eindresultaat ziet er uiteindelijk zo uit:

Ombre muur roze

Tips voor verven van een ombre muur

Ik heb stiekem in de stappen al een aantal tips gegeven. Wat ik nog wel wil meegeven is: Wees geduldig! Het zal even zoeken zijn in het begin en tijd kosten, maar dan heb je ook wat! Je kunt het echt zo gek maken als dat je zelf wil, het is dus niet goed of fout.

Je kunt dit met iedere gewenste kleur doen, dus laat je niet verblinden door de kleur.

Ik hoop dat jullie dit een duidelijke uitleg vonden. Nogmaals heel veel succes! You can do this!

Liefs,

Nova

Volg:
0
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Sarah
  11 april 2020 / 7:09 am

  Wat ziet dit er tof uit. Gisteren dit ook geprobeerd met deze uitleg en een pot groene verf die ik had. Je beschrijft dat je teleurgesteld was toen het er net op zat. Dat was ik ook, want waar was ik aan begonnen. Nu is het droog en het ziet er echt niet zo mooi en strak uit als bij jou. Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar anders wordt alsnog alles weer wit. Kwam ook niet echt uit alle stappen, dus maar gedaan wat dacht wat logisch en goed was. Helaas! Hoop dat het wennen is. Het idee en het resultaat bij jou is echt tof namelijk!

  • Nova
   Auteur
   26 april 2020 / 7:56 pm

   Hi Sarah, sorry dat ik nu pas reageer. Wat jammer zeg dat je er niet zo tevreden over was. Hoe is het nu? En uit welke stappen kwam je niet? Misschien moet ik het wat beter uitleggen!

   Laat maar weten. Liefs, Nova