instagram

130   2846
137   3471
37   2534
130   4962
112   4009

Opmerkingen die men maakt over dubbelbloedjes

Als moeder van een ‘dubbelbloed’ kan ik zeggen dat ik de meest rare en zelfs nare opmerkingen heb gehoord of voorbij zien komen. Mensen die foto’s van mijn zoontje E. zien (zonder te weten wie zijn vader is) zeggen soms dingen waar ik echt niet bij kan. Ik heb dit heel lang voor mij kunnen houden, maar het moet echt een keer onder de aandacht worden gebracht dat dit soort uitspraken echt not done zijn. 

Vooroordelen

Als persoon heb je altijd vooroordelen, ALTIJD. Ook ik natuurlijk. Ik betrap mijzelf erop dat als iemand zegt dat hij/zij kinderen heeft, dat ik een beeld in mijn hoofd schets van een mini versie van degene waar ik mee praat. Dus onbewust beeld ik mij een kind in met dezelfde uiterlijke kenmerken van de vader/moeder. Gek eigenlijk. Alsof een persoon alleen kinderen zou kunnen krijgen met een ander met dezelfde afkomst of iets dergelijks.
Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben. Maar dat dit nergens op slaat, is denk ik wel duidelijk.

Halfbloedjes..

Halfbloedjes werd altijd gebruikt om aan te geven voor mensen wiens ouders niet dezelfde afkomst hebben. Echter is halfbloed niet de juiste benaming. De persoon die eruit is ontstaan is een dubbelbloed.

Are you serious!?

E. and me

Mijn afkomst is Surinaams. Ik heb een donkere huidskleur. Mijn zoontje E. is 3/4 Surinaams en 1/4 Nederlands. Dat betekent dat zijn vader half Nederlands, half Surinaams is. Voordat men een foto van mijn zoontje heeft gezien, weet ik al dat zij een heel ander type kind verwachten dan dat ik hen daadwerkelijk laat zien. Hun reactie bevestigt deze gedachte 9/10 keren. Hij heeft namelijk een aanzienlijk lichtere huidskleur. Dat maakt mij natuurlijk helemaal niets uit. Helaas zijn er mensen die hier duidelijk een voorkeur voor hebben en dit ook schaamteloos tegen mij uitspreken.

“Beter dat hij een halfbloedje is.”

“Oh je hebt een halfbloedje? Goed zo!”

“Halfbloedjes zijn de mooiste kinderen. Veel mooier dan kinderen die volbloed zijn.”

“Je mag echt trots zijn dat je een mixed boy hebt hoor.”

“Gelukkig heb je een halfbloedje. Die hebben mooier haar.”

Wait what?

Ja, dat dus. What did you just say? Wat wil je duidelijk maken? Dat mix kindjes de ‘beste’ kinderen zijn? Dat kinderen met een licht bruine huidskleur beter en/of mooier zijn dan andere kinderen? Als ik eerlijk ben weet ik nooit goed wat te reageren tegen mensen die zulke bekrompen (sorry dat ik het zo zeg) uitspraken maken. Zij hebben volgens mij echt geen idee wat zij zeggen.
Ik begrijp best dat je kinderen met een licht bruine huidskleur leuk kan vinden, maar kijk uit met wat je zegt want uitspraken zoals hier boven zijn echt not done. Ieder kind is namelijk leuk op zijn/haar manier. Ik snap ook wel dat men dit als een compliment bedoelt, maar het komt gewoon echt niet goed bij mij binnen. Alsof andere kinderen dan minderwaardig zijn.

Tienermeisjes

Wat mij opvalt is dat vooral tienermeisjes door dit soort uitspraken worden beïnvloed. Als zij een getint kindje zien, dan wordt er gezegd dat zij later ook een kind met een man willen met een andere huidskleur. “Daar krijg je mooie kindjes van.” Ik vind echt heel erg dat sommige zo denken. Gelukkig zijn zij nog jong, maar je weet niet hoe ver zij zullen gaan om hun ‘missie’ te laten voltooien.

The mixed kids squad

Van het ene uiterste..

Daarnaast heb je ook mensen die er van walgen dat iemand een kind met dubbelbloed heeft. Ja, ik weet niet hoe ik het anders zou moeten omschrijven. Mensen die zeggen dat donkere mensen met opzet een kind krijgen met een persoon met een lichtere huidskleur heeft of andersom. What’s wrong with you!? Voor zo ver ik weet kent liefde geen kleur! Ik kan echt niet begrijpen dat men dit hardop durft te zeggen. Sterker nog, ik kan het niet begrijpen dat men dit serieus durft te denken!
Helaas zie ik toch echt de meest aparte uitspraken voorbijkomen:

“White bitches treat mixed kids like trophies. Like, we get it. You all took black dick.”

“Lelijke albino neger.”

“Oh heeft zij een halfbloedje? Dat heeft ze expres gedaan!”

“En men maar denken dat halfbloedjes ‘mooi’ zijn..”

Mijn doel

Mijn doel is om men ervan bewust te maken hoe bepaalde dingen over kunnen komen. Als je een positieve opmerking maakt over een kind, dan kan het ook door zonder het ras erbij te betrekken. Natuurlijk zijn er ouders van mixed kids die het eens zijn met de uitspraken dat dubbelbloedjes ‘beter’ zijn dan andere kinderen, maar ik hoop dat dat er maar weinig zijn. Ik ben er in ieder geval geen van. Ieder kind is mooi op zijn/haar eigen manier. Ieder kindje is uniek.

Voor de mensen die het ergens niet kunnen hebben dat zij bestaan: Kinderen worden geboren uit liefde, zo ook dubbelbloedjes. Meer zeg ik er maar niet over.

Kinderen maken geen onderscheid in huidskleur. Als ouders zo praten over dubbelbloedjes, hoe denk je dan dat kinderen onderling tegen elkaar gaan doen? 

Baby's met verschillende huidskleur

Volg:
0
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Jeroen Stobbe
  21 maart 2018 / 3:56 pm

  Hoi Nova, kun je aangeven hoe de etnische achtergrond van de “kindkijkers” hun reactie beinvloed?
  Zijn de nare opmerkingen van mensen met een blanke achtergrond of krijg je die soms net zo goed van donkere Nederlanders domme of vervelende reacties?

 2. 3 maart 2017 / 11:31 am

  Jeetje, ik heb gemengd bloed, Chinees, Indiaans, .Creools, Nederlands en ik heb 2 mooie meisjes gekregen v e Nederlandse man. De ene is bruin met n grote bos kroeshaar waar ik jaloers op ben en de ander is spierwit, blauwe ogen met een enorme krullenbol. Toen mn witte piertje klein was geloofden de mensen niet dat ze v mij was, maar dachten dat ik de oppas was of zo, nu zie je echt wel dat ze van mij is. Maar ik wou dat ik een stuk donkerder was geworden, ik vind mezelf te licht, ja dat kan ook hoor, heb te dunne lippen, maar ach t hoort bij mij, t is ook nooit goed he?! Maar echt, de wereld wordt steeds gemengder. Acceptatie hiervan is onvermijdelijk.

 3. D
  3 maart 2017 / 10:41 am

  zooo herkenbaar…

  ik ben dan nederlands en mijn vriend is Surimaams maar eenlichte huid.
  Ons dochtertje is echt gewoon blank (uiteraard voor mij de mooiste). Maar heb ook heel wat over me heen gekregen. Zeker met de vraag of ik wel zeker wist of mijn vriend de vader was van onze dochter… waar halen ze het recht vandaan!!!

 4. 3 maart 2017 / 9:28 am

  Ja, WoW … bizar zulke opmerkingen. Ik ben ook mama van een “halfbloedje” en krijg regelmatig te horen; ” wat is hij wit/licht hè?” Kan daar ook echt niet bij… top artikel, mag wel eens gezegd worden..