instagram

Verwarming aan? Alleen tussen 1 november en 1 april.

Sinds ik op mijzelf woon, heb ik een regel voor mijzelf voor het aandoen van de verwarming. Bij ons gaat de verwarming alleen aan tussen 1 november en 1 april. Waarom? Dat lees je hier.

Mijn verhaal

Laten we, voordat ik begin, even vooropstellen dat dit mijn verhaal is en ik met dit artikel alleen wil uitleggen waarom ik het doe. Ik krijg er namelijk ieder jaar terugkerende vragen over en gezien ik dit jaar enorm ben gegroeid op mijn socials, lijkt het mij handig om hier een blogpost over te schrijven zodat iedereen het op zijn/haar gemak terug kan lezen.

Waarom alleen tussen 1 november en 1 april?

Geld besparen

Het begon allemaal met geld besparen. Ik hoor mijn moeder ons nog schreeuwen als we de verwarming op 5 hadden staan. “Het geld groeit toch niet op mijn rug!?” Surinaamse moeders be like, haha. Ik weet dus ook niet beter dat je zuinig moet omgaan met het opendraaien van de verwarming, want anders heb je aan het einde van de rit gewoon een enorme rekening aan je broek hangen. Gaan we niet doen!

Achteraf gezien (na wat rekenwerk te hebben verricht) schijnt het niet heel gek veel te schelen, maar alsnog: Alle beetjes helpen! Uiteraard heeft het ook te maken met in wat voor type woning je woont en hoe goed je woning is geïsoleerd etc. Maar dat is weer een ander verhaal.

Milieubewust

Ondanks dat ik erachter kwam dat het qua euro’s wel mee viel hoeveel het nou scheelde, ging ik toch door met mijn regel. Het lijkt wel dat hoe ouder ik word, hoe meer ik stil sta bij hoe milieubewust we leven. Ik kies bijvoorbeeld steeds vaker voor plantaardige producten, ik was ook kouder (was minimaal 10 graden kouder, het liefst zo laag mogelijk, om de CO2-uitstoot te verminderen) en ik heb dus ook mijn verwarmingsregel die bijdraagt aan minder vervuiling. Het vallen van dit kwartje was voor mij doorslaggevend om deze regel erin te houden. De koudste maanden van het jaar mag het van mijzelf aan, maar daarbuiten zorgen we er gewoon voor om het op andere manieren warmer te krijgen.

Tips

Vaak krijg ik ook de vraag hoe ik het volhoud. Ik ga je heel eerlijk zeggen dat ik hier echt voor sta en ik het daarom ook de afgelopen 4 jaar dat ik hier woon het heb gered op 1 jaar na. Het jaar dat ik de regel heb los gelaten, is omdat ik een babytje had en ik het toen niet verantwoord vond. Ik heb dus ook mijn grenzen. Er zijn uitzonderingen. Hoe het mij de overige jaren toch is gelukt? Door:

 • Sloffen/sokken dragen
 • Een trui aandoen ipv in een shirt rondlopen of doe een badjas oid aan.
 • Kaarsjes branden
 • Dekens aanschaffen
 • Warme drankjes drinken

Easy! Toch?

Het was zeker niet altijd makkelijk en ik kan mij ook echt wel een aantal keren herinneren dat ik dacht: “weet je wat ik doe het gewoon aan!” De een zegt: “Ik ga toch niet kou lijden in mijn eigen huis.” En de ander heeft zijn/haar mindset ergens op gezet en zal het ook halen ook. Ik ben de ander. Omdat ik het doe en het uitspreek dát ik het doe, betekent niet dat ik iedereen verplicht (wie ben ik ook om een ander ergens toe te verplichten) om het ook te doen. Doe wat goed voelt en laat een ieder in zijn/haar waarde. Wees lief voor elkaar.

Mocht je deze uitdaging ook willen aangaan, laat het mij dan vooral weten! Vind ik hartstikke leuk en zo kunnen wij elkaar ook supporten.

Volg:
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. 8 oktober 2021 / 11:07 am

  Geweldig om te lezen! Ik doe het elk jaar pas op 1 dec aan. Dan voelt het voor mij als echt winter. Koud? Jazeker maar het heeft ook wat. Ik steek kaarsjes aan, wierook, lekkere dikke pyamas and go! Ik ben een gier geworden. Maar wel een besparende gier.

  Insta: Goldenraxio

 2. Anneke
  1 oktober 2021 / 9:00 pm

  Ik ga het proberen! Ik ben hier de koukleum in huis. Hoewel onze dochters van 16 en 13 het ook graag lekker warm hebben. De Prinsen zijn 9 en hebben het nooit koud of fris. Maar een vest aan en sloffen consequenter dragen gaat ons vast helpen. Als gezin van 6 verstoken wij aan gas en water wat een gezin van 4 verstookt. Maar mss kan het nog minder….. het is nu 1 oktober dus nog maar 4 weekjes te gaan.

 3. Jdh
  1 oktober 2021 / 12:15 pm

  Ik had mijn verwarming gister avond aan gezet, en vanmorgen toen ik opstond had ik spijt.. mijn huis is best warm namelijk.
  Nu ik dit stuk heb gelezen, ga ik met je mee doen! De verwarming staat weer op 5 graden, en daar blijft hij op staan tot 1 November! Dankjewel hiervoor, dit motiveert me enorm!